Thursday, November 4, 2010

Bingkisan pesanan untukku di hari muka...=)

from: kuliah ad.Deen.blogspot

Semalam adalah hari bahagia buat dua mempelai yang sama-sama berada di bawah bimbingan Walid. Mereka disatukan dalam satu majlis akad nikah yang ringkas dan sederhana, namun amat ceria dan barakah. Lebih-lebih lagi dengan kehadiran Walid dan keluarga, dimana Walid telah diminta pihak terbabit untuk menyampaikan khutbah nikah khusus kepada dua mempelai. Selepas selesai akad nikah pula, majlis diserikan lagi dengan alunan beberapa qasidah oleh anak-anak Ribath Syeikh Ibrahim al-Kurani.


Di sini dicatatkan khutbah nikah yang disampaikan Walid di majlis tersebut. Semoga kita sama-sama beroleh manfaat, insya Allah.

Bismillahirrahmanirrahim...


Segala puji bagi Allah yang dengan rahmat dan kasih sayangNya dapat kita berhimpun dalam majlis yang diberkati ini. Selawat dan salam kepada Junjungan kekasih kita Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم, kemuliaan dan keberkatan kepada ahli Keluarga Baginda, para Sahabat r.a. para Syuhada, para Auliya, para Ulama dan mereka yang menjejaki perjalanan kebenaran.


Anakanda berdua,


Allah SWT telah menentukan dalam kehendakNya pada hari ini kamu menikah dengan pasangan yang telah dipertemukan olehNya. Beberapa saat lagi anakanda berdua akan rasmi melaksanakan ‘aqad nikah, perjanjian yang menyebabkan kalian mempunyai kedudukan yang baru, sebagai pasangan suami isteri secara sah menurut ketentuan agama.


Sebelum berlangsungnya majlis ‘akad nikah, di sini Walid berpesan akan beberapa hal yang perlu anakanda berdua selalu ingat apabila bergelar suami isteri, iaitu :


1) Pernikahan adalah satu IBADAH dan dijadikan sebagai wasilah kenderaan kita menuju tangga kecintaan Allah dan Rasul. Ia tidak sekadar sebuah acara untuk menyatukan lelaki dan perempuan sebagai tuntutan fitrah, tetapi adalah tuntutan yang amat ditekankan oleh agama dalam menyampaikan pada kehidupan yang suci dan sempurna. Oleh kerana itu menjadi penting sekali bahawa sejak dari niatnya anakanda berdua harus selalu meletakkan peristiwa ini sebagai wujud pelaksanaan ketaatan anakanda kepada Allah SWT dan RasulNya. Jadi di dalam pernikahan ini ada sebuah amanah, langsung dari Allah dan RasulNya. Tekadkanlah dalam hati anakanda, sejak dari awalnya, untuk menjaga amanah ini hingga akhir hayat nanti. Ini menjadi amat penting dalam proses kehidupan anakanda berdua dalam melayari bahtera perkahwinan nanti. Dengan niat dan tekad itu, semoga kiranya rahmat Allah SWT selalu hadir dalam kehidupan rumahtangga anakanda, baik dikala gembira mahu pun disaat duka.
2) Pernikahan adalah KASIH SAYANG. Al-Qur’an mengajarkan kepada kita semua bahawa melalui pernikahan seharusnyalah terwujud suasana kasih sayang, sebuah kebahagiaan, sebuah bayangan syurgawi di dunia. Keluarga adalah sebuah mahligai untuk mewujudkan kebahagiaan, bukan yang lain atau sebaliknya. Berkeluarga adalah sebuah janji dan usaha yang bersungguh-sungguh untuk mewujudkan kebahagiaan. Takrif kebahagiaan adalah amat sukar untuk dimaknakan kerana masing-masing pasangan mempunyai pandangan yang berbeza, namun jelas bahawa kebahagiaan adalah berlawanan dengan kekecewaan, kesedihan, kegelisahan, kelesuan dan apa yang makna sama dengannya.
Oleh kerana itu, ada 3 perkara penting perlu wujud demi kebahagiaan dalam hidup seseorang, iaitu :


Ciri Pertama


Terhadap masa lalunya ia tidak pernah menyesali atau kecewa berpanjangan; masa lalu selalu diingati dengan istighfar dan syukur. Permohonan ampun didasari atas kelemahan manusia diiringi dengan keyakinan bahawa Tuhan Maha Pengampun, Pengasih dan Penyayang; rasa syukur yang dilandasi atas kesedaran kuat bahawa betapapun beratnya cubaan dan kesulitan, nikmat Tuhan selalu lebih banyak dibanding itu semua.


Ciri Kedua


Apa jua ujian yang dihadapi nanti perlulah bersikap dengan semangat pantang menyerah kerana keyakinan bahawa terhadap setiap sebuah kesulitan selalu tersedia sekurang-kurangnya dua buah kemudahan. Cukuplah kesabaran dan ketekunan dalam usaha yang disertai dengan doa dari kerendahan hati seorang hamba sebagai bekal, yang dalam bahasa Al-Quran disebut, “jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu”.


Ciri Ketiga


Kebahagiaan yang dimiliki hari ini adalah ketidakpastian bagaimana di masa depan. Maka selalu berfikir dengan baik, mengamalkan syukur dan tawakal. Apabila kita bersyukur dengan kebahagiaan yang kita miliki, nescaya Allah akan menambahkan kebahagiaan pada kehidupan kita malah akan ditambah lagi nikmat kebahagiaan di masa hadapan. Jadikanlah kebahagiaan sebagai matlamat abadi anakanda berdua dalam membangun kehidupan keluarga.Wahai anakanda,


3) Pernikahan adalah KEBAHAGIAN. Ia adalah pakaian dan kehidupan ahli syurgawi, maka kebahagiaan yang dimiliki dalam bahtera rumahtangga amat tidak disukai oleh iblis. Sebagai musuh abadi manusia, iblis sang pewaris neraka akan terus bekerja untuk menghancurkan kebahagiaan yang menjadi milik manusia, anak keturunan Adam sebagai para calon pewaris syurga.


Dalam hal kehidupan berkeluarga, salah satu benteng terkuat untuk menjaga kebahagiaan dari kehancuran atau kecelaruan itu adalah sikap kemaafan. Bukalah pintu kemaafan selebar-lebarnya dan selama-lamanya kerana ia akan mencegah masuknya kemarahan, kemarahan pembuka pintu iblis dalam menghancurkan kebahagiaan anak-anak Adam.


Ini penting untuk selalu diingat kerana anakanda mempunyai perangai, pemikiran, citarasa sendiri-sendiri yang unik, lengkap dengan kelebihan dan kelemahannya masing-masing, sedangkan melalui pernikahan, perbezaan ini hendak dipersatukan dalam sebuah rumahtangga demi kebahagiaan. Justeru sikap faham memahami, bertolak ansur dan keterbukaan di atas kelemahan dan saling memaafkan antara dua pihak amat penting. Ia adalah resepi abadi dan kuat dalam membangun rumahtangga bahagia. Lebih dari itu, kemaafan adalah jalan menuju taqwa, [wa ‘anta’fu aqrobu littaqwa - dan kemaafan itu lebih dekat kepada taqwa].


4) Pernikahan adalah RAHMAT. Berdasarkan fitrah manusia, agama mengatur tanggung jawab, peranan dan fungsi anakanda masing-masing dalam kehidupan berkeluarga. Sempurnakanlah dan tunaikanlah hal tersebut dalam perjalanan kita membangun rumah tangga yang semoga dengan demikian akan dirahmati dan diberkati Allah SWT. Menurut ketentuan agama, tanggung jawab sebagai ketua keluarga berada di bahu suami dengan tanggung jawab terbesar dan terberat adalah menjaga agar bahtera keluarga selalu berjalan menuju matlamat abadi, yakni kebahagiaan dunia akhirat dan terhindar dari siksa neraka.


Teladan mulia bagi isteri tentunya adalah Ibunda Sayyidatina Khadijah, yang selalu memberikan keteduhan, kelembutan dan juga dorongan yang tiada henti kepada suami untuk tetap istiqamah, sehingga betapapun beratnya tentangan dalam rangka menuju matlamat abadi itu selalu dapat diatasi dengan baik dan penuh tanggung jawab. Ingatlah selalu oleh kalian berdua bahwa salah satu fungsi pasangan suami isteri menurut Al-Qur’an (al-Baqarah : 187) adalah seperti pakaian [hunna libaasullakum wa antum libaasullahun - mereka dalah pakaian bagimu dan kamu pun adalah pakaian bagi mereka].


Fungsi pakaian selain untuk keindahan adalah juga untuk menutupi aurat, maka suami isteri harus saling menutupi kelemahan pasangannya. Seandainya kalian melihat kelemahan pada pasangan kalian maka berdoalah agar dibalik kelemahan itu terdapat kebaikan yang tidak terduga.


Ingatlah firman Allah SWT (An-Nisaa’ : 19], “Kemudian jika kamu tidak menyukai mereka maka bersabarlah, kerana mungkin kamu tidak menyukai sesuatu padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak.”


5) Tingkatkanlah bakti kalian kepada ayah-bonda, yang telah dengan penuh kasih sayang dan kesabaran menghantar kalian hingga ke jinjang untuk memulai hidup baru, membangun rumah tangga sendiri. Perlu anakanda ingat bahawa cinta dan kasih sayang mereka kepada anakanda tidak akan pernah pudar walau kini kamu telah membangun rumah tangga sendiri.


Sebagai penutup di akhir khutbah, Walid berpesan kepada kedua mempelai pengantin baru dan juga buat sekelian yang hadir dengan firman Allah :


“… bertakwalah kamu kepada Allah dan katakanlah perkataan yang benar, nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapatkan kemenangan yang besar.” (al-Ahzaab: 70-71)


“… bertakwalah kepada Allah dengan sebenar-benarnya takwa kepada-Nya; dan janganlah sekali-kali kamu meninggal dunia melainkan dalam keadaan beragama Islam.” (Ali-‘Imran: 102)


“BAARAKALLAHU LAKUM WA BAARAKA’ALAIKUM WAJAMA’A BAINAKUMAA FII KHOIR!”

YOUR SUCCESS IS YOUR MIND POWER...CHANGE!!!!

Would you like to achieve all your goals?
Would you like to be the person who gets what they want, enjoys
life, has time to spare and is completely fulfilled? Most of us would
love to have that kind of life - but are you committed and dedicated to
making it happen? If not - then nothing will ever get better.

Recently I had a chance to catch up with some people I hadn't seen
in a really long time. Many of them had achieved what they set out to
do when we were teenagers.

But there were a few who were still struggling - you know -
they were trying to figure things out but couldn't understand why
things hadn't improved for them. I explained to them that things don't
get better - you have to make them better.

Nothing changes for you overnight except the passage of time -
which has it's own side effects.

Creating Change is not just about hoping and praying, it's about
doing and being committed. So read on and you'll learn some valuable
tips on how to create changes in your life and start living the life
you want.

If you want to improve your life, if you want to achieve your goals
you first need to make a solid commitment to change or improve things.

Don't take this lightly - because your commitment is the foundation
for change and a better life. Too often I hear people say:
"Oh yeah, I'm going to make a commitment - I definitely want to
change - in fact, as of tomorrow I'm going to make a list and get
started."
Then tomorrow comes and nothing changes.
Instead, they get distracted and forget about the so-called
commitment they made.

A week later here's what they'll say:
"You know I meant to get started last week but I just got too busy.
Something came up - I can't remember what - but this week I'm
definitely going to get started."
The week comes and goes and nothing changes.
There were too many things that come up. Hey - everyday there are
things that come up and if you don't stay focused those "things"
will throw you off track and in the end nothing gets done.
Nothing improves because you were too busy being distracted.
Nothing changes because you didn't stick to your commitment to change.

A commitment to improve your life means you are going to do
everything you can to make sure things get better.
It says that you are going to take action and start by focusing
on what you need to do to create the changes you want. If you don't
stick to that commitment you'll only get distracted. If you keep
that commitment at the forefront of your mind - then when you
sense something coming that could distract you - you'll
take charge and make the time to create the change you want.

If you're in debt and you want to get out of it - then make a
commitment - and start by not taking on any more debt. If you want
to be in a relationship - then start by making it a priority to
go out and meet people.
If you want to get a job - then start going out and doing
everything you can to get a job and keep going until you get things
done.

Making that commitment sends the message to your subconscious mind
- it tells the subconscious that now I'm ready to change and improve
my life so let's get working.
When you work with my Creating Power course - the first thing I ask
you to do is to make a commitment - a promise to make time for
yourself and achieve your goals.
With Creating Power you'll learn how to focus on what you want and
direct your mind to instruct your subconscious to create the
life you want. Visit:
http://www.creatingpower.com/course.htm

Decide What Kind Of Change You Really Want

Next take a look at where you are and where you want to go.
I often hear from people who want to be millionaires but don't
have a job - there's nothing wrong with that. But in many cases
these people want to be millionaires within 3 months or 6 months.
Sure it's possible. And when I ask them to think of how they can
achieve this goal - here's the most common answer: "I'll win the
lottery." Yes this too is possible.


But is it likely? What are you going up against? What can you do to
make this a reality besides buy lottery tickets? The answer isn't in
buying more lottery tickets.

The answer to being a millionaire and making millions of dollars is
inside you - you have the answer - you just have to uncover it.
We all have the ability to have what we want, need and more - if we
allow ourselves to work at our full potential. When you work at your
full potential - your mind, spirit and body are all working together
to make the outcome happen. Your subconscious also gets going because
it needs to keep up with the rest of you and it in turn your
subconscious starts creating new opportunities for you.
By going at your full potential you say to your higher power, your
subconscious mind and the universe - hey - I'm ready to do my part.
But when you say: "I'll just buy more lottery tickets."
You're really saying: "I'm too lazy to bother working."
Why then should your higher power help you?

I also have people who are making 30-thousand dollars a year who
want to make a million dollars within 6-months.
Yes anything is possible - but you also have to give yourself a
realistic chance.

Look at it this way - you're about to run a marathon - but you've
never trained to run in a marathon, and you've never trained to run
more than a hundred yards.
Now suddenly you want to run 20+ miles - and you expect to win -
but you've never trained. Is it likely? It is possible - but is it
likely? Wouldn't you be better off training, getting in shape,
then start by running a mile, 2 miles, 4 miles,
8 miles until you got to the point where you were running 20+ miles
- before you entered the race.

If you want to be successful - you have to prepare and take things
one step at a time while setting realistic goals that you can build on.
If you want to be a millionaire and you currently don't have a jÃfÆ'¶b
- start by getting a job or starting a business.
If you currently make 30-thousand a year and you want to be a
millionaire - how about increasing your yearly income first?
Perhaps aim for making and additional 15-thousand a year doing
something else.

Then increase that, and continue increasing it until you get to a
million.

If you want to get out of debt - then start by paying off a small
amount of the debt - then increase the amount you pay off.

If you want to meet the right person - start by going out, then
getting to know people until you meet the person you think is right
for you.

When you keep your goals realistic and take things one-step at a
time - 2 things happen. First you start building your confidence -
which is crucial to your success. Next you start sending the message
to your subconscious mind.
You start telling your subconscious that you can do this, you say
you are improving and you are ready for change and that you are giving
your subconscious the time that it needs to help you get to where you
want to go.


What you are doing is creating a success consciousness that is sent
directly to your subconscious. It now starts to pick up your
success belief system - and thus greater change takes place sooner.

The Creating Power system teaches you how to set realistic goals,
how to get your subconscious working for you, how to build that
success energy so that you continually accomplish your goals.
With Creating Power you'll learn how to train your mind to work
with your subconscious mind.

"Karim, I recently finished your Creating Power course and it's
terrific. I've already been able to attract new business opportunities
and best of all thanks to your course and system I can now make the
right decisions. I've already partnered with some groups that will likely
double my income over the next year. This is great material. Keep up the
good work."
Diane G, Tacoma, Washington.

Get Your Mind To Work For You

This last step is the most important because if you don't keep your
mind focused on what you want to achieve - you'll never get anything
done.

The mind will try to convince you to give up. It will tell you that
there's no need to change, that things are fine just the way they
are, or that you'll get to it tomorrow, next week or next year.
Your mind will tell you that you don't have time right now to do the
things you need to do in order to create the change you want.
It will tell you that it's no use things will never get better.
When the mind does this it's simply deceiving you - it's simply
trying to get you to stop and avoid change. The mind does this
because it doesn't want change.


It wants things to stay the way they are - it's happy in its
misery. But you're not.


You want change - except your mind is not letting you change. If
you don't stay focused you'll give in to the mind - and nothing
ever gets better.

When you work with Creating Power you'll learn to take control of
your mind and direct it so that you achieve your goals.
You essentially learn how to think and create the life you want.
Creating Power is your instruction book for the mind -
with Creating Power you'll learn how to control your mind
and send the right messages to your subconscious mind so that you
create the life you want. Visit:
http://www.creatingpower.com/course.htm

Take a look at what you want to achieve in life. Think about those
goals and then start paying attention to the thoughts you have as
you think about achieving those goals. Write down your negative
thought patterns, negative beliefs - and see what you come up with.
Now ask yourself - what steps are you taking to create changes in
your life? Come up with a realistic plan -
and then start taking steps - see how your mind responds to this -
what you uncover could determine your chances for success.

"Karim, I just love your course. You've taken things to a whole new
level. I studied Joseph Murphy, Napoleon Hill, Louise Hay and a
host of others - but your course really put everything together
for me and got me to change things quickly and easily."
Paul S, Vancouver, Canada.


Ready to begin living the life you always wanted?
Ready to enjoy success, happiness and more?
Ready to be more confident?
Then get Creating Power today - and begin achieving all your goals.