Friday, July 9, 2010

Ahlan Wasahlan Wamarhaban Bikum.. ^_^

assalamualaikum dan selamat datang wahai bakal-bakal pejuang dan pelapis pemimpin masa hadapan di bumi barakah, insyaAllah, IIUM kuantan..

Di kesempatan masa adik2 yg masih fresh menjejaki bumi taman ilmu dan budi UIAM kuantan ni, akak ingin titipkan sedikit kata2 yg xseberapa dari seorg kakak yg baru menjadi senior ini.. =)

Kehidupan di UIAM kuantan ni alhamdulillah masih selamat dari gejala sosial yg pelbagai di luar sana..jd, akak harap adik2 dapat mengekalkan keadaan ini@ merubahnya ke arah yg lebih baik.

Gembira melihat ibu bapa yg menghantar adik2 ke bumi ini dgn reaksi yg pelbagai..tapi yg akak pasti, kegembiraan terserlah di wajah2 mereka yg usang e2.. mereka sggup menghntar anak2 mereka ke bumi iium ini dari serata pelosok dunia.. yg pasti, mereka menghantar kita semua dgn harapan yg besar agar anak2 mereka berjaya dlm hidup ini..

Ingatlah, kejayaan yg mereka harapkan bukanlah kejayaan dunia semata-mata,akan tetapi pengharapan mereka terlalu tinggi agar anak2 mereka berjaya di DUNIA & AKHIRAT Suka untuk akak ingatkan diri ini,shbt2 & adik2 sekalin khususnya dan umumnya kepada seluruh penuntut ilmu seluruh alam ini.. ilmu yg berguna yg kita pelajari akan menuntut hak mereka di akhirat kelak.. jadi, seharusnya kita sntiasa mengingatkan diri masing2 dan org sekeliling kita u beramal dgn ilmu2 ini.. besar kemurkaan Allah jika hak2 ilmu ini tidak ditunaikan..Surah As-Soff, 2-3:
" Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu mengatakan apa yg kamu tidak kerjakan? (2) [Itu]Sangat dibenci di sisi Allah jika kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan (3)"

asatahgfirullahal'azim..banyaknya kelalaian telah berlaku dlm diri anak2 Muslim kini termasuk diri sendiri yg selalu alpa..Mg Allah sentiasa memberi petunjuk Hidayahnya yg teragung membawa kita ke arah jln yg diREDHAI Nya..ameen..

Jagalah diri kita adik2 supaya tidak terjebak dlm masalah2 sosial yg berlaku dan larangan2 Allah..Marilah kita sama2 berganding bahu melakukan amar ma'ruf & nahi mungkar.. dalam mengisalhkan diri dan suasana di bumi kuantan.. mg2 harapan ayahanda & bonda jg tercapai.. Mg2 kita jg dapat menjadi pelajar yg pandai menghormati guru, anak2 yg soleh & solehah dan plg penting, HAMBA Nya yg BERTAQWA..

Selamat menempuh kehidupan di bumi yg baru bg adik2.. yakinlah dan majukanlah bumi ini dengan perkara2 baik dan halangilah & hindari dari perkara2 buruk.. mg2 kita sentiasa dlm barakah Nya.. ameen ya Rabbal'alamiin..

selamat berjaya buat adik2 baru dan juga sahabat2 ku.. ^_^